Rollespil – Krudtvåben i warhammer og til Sidste Søndag

Disclaimer: Hverken jeg, arrangørgruppen på sidste søndag eller foreningen TRoA tager noget ansvar for uheld ved omgangen med hundepropper. Dog har vi i de 10+ år vi har gjort dette ikke haft et eneste uheld.

Warhammer og en den virkelige historiske udvikling.
Jeg plejer at sige at kejserriget er inspireret af tyskland omkring 1500-1550. Der er dog undtagelser og krudtvåben er en af dem.

liveversion-statetroop

V Stirland – Provinstropper med musketter

Det er ret forskelligt hvordan krudtvåben beskrives i de forskellige bøger og ofte bliver det blot nævnt at en person bruger en pistol, men uden detaljer om selve pistolen.
Jeg mener at der i Kejserriget er 3 type af våben. Eksperimentelle, Billige og Dyre
Eksperimentelle er forskellige våben med mange skud og andre prototyper der kun bruges af ingeniørrene fra ingeniørskolen i Nuln, og derfor ikke relevante til Sidste søndag.

De billige våben bruges bland andet af provinstropperne og her er primært tale om luntelås musketter. (Låsen er den mekanik som sørger for at krudtet bliver tændt.)
Dvs. en musket (et gevær) hvor krudtet tændes med en lunte. Billige pistoler kan også være med luntelås. (i warhammer altså, det er ikke noget man ser historisk)
De blev historisk brugt fra slutningen af 1400tallet og frem til ca. 1700.

Dyre våben, som bruges af f.eks Adelsfolk, er af en type hvor krudtet tændes med en hjullås. Den er i virkeligheden langt mere pålidelig, men også dyr og kræver en del vedligeholdelse og det kræver værktøj og en viden som er mere end hvad man kan forvente at almindelige bønder.Derfor blev de nærmest kun brugt af rytteri, som var folk som havde penge. De blev historisk brugt fra omkring 1600 og op i 1700tallet.

Disse er alle forladere, altså krudt og kugle skal samme vej ind, som de kommer ud.

Se klippet for hvordan en luntebøsse virker.

Flintlås
De blev begge afløst af flintlåsen. Her slår et stykke flint, ned på noget stål og laver en gnist som tænder krudtet. De blev brugt fra ca. 1700 og frem til ca. 1830. Der er nogle få eksempler på disse i warhammerbøgerne, men de er begrænset til de eksperimentelle våben. Hvis rent faktisk de var ordenligt udviklet, ville en flintlås musket være det våben alle soldater brugte… og det er det jo ikke tilfældet.

Perkussionlås
Efter 1830 blev Flintlåsen afløst af perkussionlåsen, hvor en hammer slår ned på en fænghætte, som så tænder krudtet. De to våben ligner hinanden, og det er umiddelbart kun låsen der er anderledes, og masser af våben blev da også opdateret fra flint- til perkussionlås.(der kommer et filmklip længere nede)

10176097_10152336437919819_272917500_n

ombygget flintlås legetøjspistol. Billedet er tyvstjålet fra V.Stirlands FB gruppe.

Krudtvåben til Sidste Søndag.
Vi burde som tidligere nævnt bruge lunte og hjul-lås våben, men der er problemer.
For det første er der ikke rigtigt nogen legetøjs versioner af våben med luntelås eller hjullås. Og selv hvis vi fandt det, så kan en lunte der slår ned på en hundeprop ikke få den til at gå af.

Det er dog ret let af finde pistoler med flintlås og perkussionlås. Derfor har vi accepteret at vi afviger lidt fra settingen her og bruge disse typer.

Det er min klare erfaring at de fleste flintlås modeller på markedet, kræver en grad af ombygning for at du kan bruge dem med hundepropper.

Fordi vi bruger hundeproper, bruger vi effektivt våbnene som var de med perkussionlås og de legetøjvåben der er med perkussionlås kan oftere bruges uden ombygning.
Og af denne grund er måden vi lader våbnene på også den der høre til disse våben.

Når man skal lade et våben med perkussionlås i virkeligheden gør man følgende:

 • Hæld den korrekte mængde krudt ned i løbet.
 • Hæld kuglen efter.
 • Tager din ladestok og stamper begge dele så de er pakket ordenligt.
 • Spænd hanen halvt. (så våbnet er sikret)
 • Sætter en fænghætte på.
 • For at skyde skal man blot spænde hanen helt og trykke på aftrækkeren.

Se filmklippet her under for hvordan man lader en musket med perkussionlås.

Når man skal lade sit krudtvåben til Sidste søndag, skal man gøre de samme ting.

 • Lader som om man hælder krudt ned i løbet. Dvs. tag dit krudthorn eller anden beholder hvor du har krudt i(f.eks papirspakning). og lad som om du hælder det i løbet.
 • Lader som om du putter en kugle i løbet.
 • Brug ladestok til at stampe krudt og kugle.
  På de rigtige våben sidder der en ladestok under løbet, det gør det også på vores lejetøjsvåben, men de kan desværre ikke pilles af. Så derfor skal du lave en selv.
 • Her efter spænder du hanen og sætter hundeproppen på.

Her fremviser Martin hvordan det gøres.

Jeg vil gerne bruge krudtvåben til sidste søndag – Hvad gør jeg?
Du skal både bruge nogle ting reglmessigt og du skal ud og købe/lave nogle ting.

 • 6-7xp.(har du et ordenligt kostume får du jo et xp i rabat)
  Disse skal være Kriger eller borger xp.
 • 1000 skilling.
 • Et krudtvåben 
 • En ladestok.
  Som du kan se på filmklippene sidder ladestokken under løbet. Det gør den også på de legetøjvåben vi kan købe… desværre kan de bare ikke trækkes af, så du skal lave en selv. Det kan reelt bare være et passende tykke træ. Jeg bruger pt. en blyant hvor jer har fjernet spidsen.
 • Krudthorn. 
  Find det online (brug google), lav et selv eller brug papirpatroner.
 • Hundepropper.
  En løsning er at købe nogle kasser til nytår ellers kan de findes online.
  (google “hundepropper”)
perkussionlås

Musket med perkussionlås, papirspatroner og hundepropper. (musketter er i forhold til regler IKKE anderledes end pistoler)

Pistolen
Som nævnt, køb en med perkussionlås og ikke flintlås.
Jeg anbefal faraos. I skrivende stund har de kun våben med perkussionlås. Og det er jo den type jeg anbefaler. Man bør ikke handle hos Hardballhoppen.dk som der ellers står i reglerne. De mener de sælger en pyntegenstand der ikke virker.
Så hvis ikke hammeren virker, så nægter de at bytte dit våben.

Krudthorn
De kan købes som nye til 300kr, men jeg har set rigtige til ca. 100kr på den blå avis.
Men et simpelt kohorn med en træplade på enden kan reelt bruges. Og koster ikke ret meget at anskaffe.

Papirpatroner?
Historisk har jægere typisk brugt krudthorn. Problemet er at det tager ret lang tid at
bruge det, så ret tidligt begynde soldater at bruge en løsning hvor krudtet var delt op så man kun havde krudt til en ladning i en beholder. Fra slutningen af 1600tallet og frem begyndte soldater at bruge papirspatroner hvor krudt og kuglen er samlet i en papirs pakning.
(hvis du kigger filmene oven for er det denne metode flere af dem bruger)

Dette er den løsning jeg har brugt til Sidste Søndag i en periode. Fordelen er at man kan lave dem selv, ulempen er at man jo ødelægger dem ved brug, så man skal på et tidspunkt lave flere.

Hjælp der er noget jeg ikke kan finde ud af?
Virker din pistol ikke? Vil du have en forklaring på hvordan du laver papirspatroner? eller andre problemer, så skriv i sidste søndags FB gruppen så må vi se om jeg eller andre ikke kan hjælpe dig via FB eller en tirsdag i TRoA.

Noter:
Mine årstal er meget overordnet og vi snakker i Europa. I andre dele af verden har nogle af typerne været brugt langt senere. Så find lige en bog og kig i hvis du skal bruge det i skolen. 😉
I de to første filmklip skydes der løst, altså uden kugle. I det sidste klip er det med kugle. Alle klip er med musketter og ikke pistoler. Det er primært fordi jeg kendte disse klip i forvejen og jeg har ikke lige kunnet finde nogle gode med pistoler. Altså som er korte, præcise og iøvrigt ikke involvere en dum amerikaner som gør ting som jeg betrager som direkte farlige. (altså med et rigtigt skydevåben).

ACW – Shoulder Arms” for unionssoldaten – Venstre eller Højre Hånd?

7wis-fredericksburg-july-1862
På billedet ser vi 7th Wisconsin og det er taget i sommeren 1862 nær Fredericksburg.
En interessant detalje er at soldaterne står i ”shoulder arms” og de har musketten i venstre hånd.
Undtagelsen er sergenterne som bære den i højre hånd.

Det er ikke ofte man ser nordstats reenactment grupper gøre det samme. Her bære alle normalt deres våben i højre hånd.

Da krigen bryder ud har man to manualer. Scotts for tungt infanteri og Hardee’s for let infanteri. Og de har vær deres manual of arms. Scotts er skrevet til musketter og bruger venstre hånd for de menige og højre for sergenter. Hardee’s er skrevet til korte rifler og bruger højre hånd for alle.

Nordstats grupper bruger normalt ”Silas Casey’s Infantry Tactics” der blev godkendt til brug i august 1862 og gjort til den officielle manual for alle unionens regimenter. Den er i høj grad et plagiat af Hardee’s 1855 manual og bruger manual of arms til rifler – dvs højre hånd til shoulder arms.
Så det virker jo helt korret at man bruger højre hånd.

Problemet er at Casey’s først blev implementeret fra august 1862 og frem.
—————

Så hvad gjorde man før?
For ikke at have to manualer valgte man i Washigton at udgive ”US infanteri tactics” der blev godkendt den 1.maj 1861.
Det er Hardee’s bog hvor man har fjernet hans navn og inkluderet begge manual of arms.

Så hvis vi skal opføre et slag som er før efteråret 62 kan der altså være grund til at bruge manual of arms til musketter. Det er dog ofte ikke til at vide hvilket manual of arms et specifikt regiment brugte.

Når det kommer til regimenter fra Wisconsin er historien dog lidt anderledes….
—————–

”INFANTRY TACTICS, COMPILED FROM SCOTT AND HARDEE, FOR THE USE OF WISCONSIN VOLUNTEERS”
Da krigen bryder ud har man i Wisconsin behov for bøger til at udlevere til sine officerer, så man kan uddanne sine nye soldater.
R. Chandler skrev på kort tid en 77siders manual, som trækker på både Hardee’s og Scotts.
Manøvre bygger i høj grad på Hardee,(med elementer fra Scott, f,eks ingen doublering når man marchere “by the flank”) men i anerkendelse af at de våben man havde på lager var gamle glatløbet musketter, valgte han at bruge manual of arms for musketter. (dog med den ændring at musketten står imellem fødderne når man lader som hos Hardee 1855)
Da den både dækker School of the soldier og School of the company, er der naturligt EN DEL ting som han har skåret ud for at spare plads. F.eks findes ”fire by file” og ”fire by rank” ikke og der er ingen instruks i at lade og skyde knælende og liggende.

Hans manual blev brugt til at uddanne 2nd, 5th, 6th and 7th Wisconsin i Camp Randal. (den primær lejre til uddannelse i Wisconsin)

Det ved jeg af to grunde.
Jeg kender til to eksemplarer af hans manual. Det ene er hos The Wisconsin Historical Society Library og jeg fik dem i sommers til at skanne den og sende mig en kopi. I den fremgår det at bogen har tilhørt en løjtnant i 5th Wisconsin.

De 3 andre regimenter var en del af Iron brigade i army of the Potomac.
I sommeren 1864 brokker den midlertidige brigadechef sig over at de regimenter ikke udføre ”Parade Rest, fixing og unfixing bayonets.” som beskrevet hos Casey.

Man kan undre sig over at han ikke brokker sig over at de bære deres våben i venstre hånd…
Min teori er at de delvist har skiftet til Caseys og bære deres våben i højre hånd, men har holdt fast i Scotts måde at fix bayonets. Og med god grund, da dette netop er en af de ting som Hardee ændre i sin revidering af sin manual.(da dette er lettere at gøre på den måde som er for musketter)
————–

Hvad gjorde man i 15th Wisconsin?
Hvilket bog som 15th Wisconsin brugte ved jeg ikke, men da de var færdigt uddannet i marts 1862 kan det jo ikke havde været Casey. Så jeg vil mene at de er uddannet efter Chandler og så har skiftet mere eller mindre til Casey.

Min opfordring er at alle – uafhængigt af side – lære sig de to grundliggende “manual of arms”. For så kan man uden de store problemer indgå i en enhed uafhængigt af om de bruger Gilham, Hardee revised, Casey eller ja, Chandler.